Jongerenpunt versterkt positie jeugd Kust-, Duin- en Bollenstreek
14 maart 2022Van talentenprogramma naar werkervaringsplek
Quinten is van kleins af aan al een goede tekenaar. De stap naar een grafische opleiding ligt dan ook voor de hand. Zo start hij met veel zin aan de opleiding media vormgeving aan het ROC, niveau 4.
“De vakken waren leuk en ik haalde hoge cijfers voor mijn toetsen, maar het huiswerk redde ik niet” vertelt Quinten. “Al het plannen was veel te veel waardoor ik moest stoppen met de opleiding.”
Na een half jaar thuis te hebben gezeten start Quinten op het REA college in Leiden. Hier gaat het volgen van lessen er heel anders aan toe. De lokalen zijn vervangen door kantoorruimtes en leraren zijn coaches die persoonlijke begeleiding bieden met als doel de leerlingen klaar te stomen voor de praktijk.
“Ik ben op het REA college grafische cursussen gaan volgen op niveau 2/3 en dat is heel goed gegaan. Photoshop kon ik zelfs op niveau 4 volgen en ik ben geëindigd met prachtige cijfers. Er stond zelfs een 9 voor Engels.”
Samenwerkingsverband REA college en Provalu
Provalu, het werk- en ontwikkelbedrijf in de Kust-, Duin- en Bollenstreek, heeft een samenwerkingsverband met het REA college. Zij helpen jongeren aan praktijkervaring door werkervaringsplekken te realiseren en faciliteren. Zo kwam Quinten met het Jongerenpunt van Provalu in contact. Een tak van de organisatie waar Quinten met zijn kennis en kunde op grafisch gebied met een mooie stageopdracht is gestart.
“Als re-integratie consulent heb je het doel om werkzoekenden zo passend mogelijk werk aan te bieden. Dit lukt niet altijd, maar in het geval van Quinten zag ik een mooie kans voor hem binnen onze eigen organisatie, namelijk bij het Jongerenpunt. Grafisch lagen hier enkele opdrachten die precies in zijn profiel passen” vertelt Laura van der Plas, re-integratie consulente bij Provalu.
Quinten is direct enthousiast over de werkervaringsplek die hem wordt aangeboden. Een stage van drie maanden voor 4 uur per week zorgt ervoor dat hij in een organisatie aan de slag kan met zijn passie; grafisch ontwerpen.
“Ik had niet gedacht dat ik zo’n leuke stage zou gaan lopen. Er is weinig grafisch werk, dus zou ik algemene werkervaring op gaan doen bij Provalu. Door mijn handicap kon ik niet alle werkzaamheden uitvoeren. Net op het juiste moment kwam Laura met de oplossing voor mij”.
Al snel breiden de werkzaamheden zich uit en wordt de werkweek verhoogd naar 9 uur. “Ik voel mij thuis bij Provalu. Er zijn fijne collega’s, ik heb alle apparatuur om mee te werken én ze hebben lekkere koffie”.
“Dit is precies waar het Jongerenpunt om gaat”
De begeleiding van Quinten is nieuw voor Laura. Als coördinator optreden voelt als een uitdaging en is direct een persoonlijke leerschool.
“Dit is precies waar het Jongerenpunt om gaat. In oplossingen denken en in actie komen. De grootste uitdaging ligt voor mij in het bereiken van de jongeren die een zetje in de rug kunnen gebruiken om een baan te vinden. Door de grafische ontwerpen van een jongere zelf, Quinten, ben ik enorm geholpen bij het uitdragen van het Jongerenpunt. Mijn wens voor de toekomst is dan ook dat ik voor veel jongeren kan bijdragen aan het leggen van een goede basis waardoor zij een duurzame baan kunnen vinden” sluit Laura af.
Onderweg naar nog meer nieuwe ervaringen
Nu de stage erop zit is het voor Quinten tijd om vooruit te kijken. “Ik ga eerst starten bij de Lofter. Dit Is een verzamelgebouw van freelance ICT’ers, waar ik als gastheer een werkervaringsplek heb voor drie maanden. Ik kan mij daar ook verder ontwikkelen op grafisch gebied.” De toekomst daarna ziet Quinten positief in. “Ik sta open voor allerlei werkzaamheden. De aangeboren handicap aan mijn arm hindert mij niet. Het maakt alleen bepaalde vacatures onmogelijk. Ik erger mij er niks aan.”