Met deze 5 tips ga jij beter in je vel zitten
25 maart 2022“Mijn droom is uitgekomen. Nu op naar de volgende!”
26 april 2022Er zijn natuurlijk meer redenen om te werken – ritme en focus in je leven, mensen leren kennen en hopelijk doen wat je leuk vindt – maar geld verdienen is voor de meesten van ons toch wel een van de belangrijkste redenen om te gaan werken. Anders is het vrijwilligerswerk. Ook heel belangrijk en leuk, maar daar koop je geen brood mee.
Wat doe jij met je verdiende geld?
Hopelijk vind je binnenkort (misschien met een beetje hulp van ons) een leuke baan. Dan is de volgende vraag: Wat doe jij met je verdiende geld?
- Geef je het direct weer uit aan een nieuwe Playstation of merkkleding?
- Ga je sparen voor een vakantie?
- Een buffer opbouwen voor onvoorziene omstandigheden?
- Zet je geld apart voor wanneer je op jezelf wilt wonen?
- Of ga je beleggen in crypto’s of aandelen?
Voor de wet ben je op je 18e financieel zelfstandig, maar in de praktijk valt dat vaak tegen. Je hebt nu steeds meer verantwoordelijkheden: je bouwt misschien een studieschuld op, maar ook moet je nu zelf je zorgverzekering regelen. Er komt een hoop op je af en er zijn een hoop verleidingen om je geld snel weer uit te geven.
Stress door schulden en betalingsachterstanden
Deze week is het voor de 11e keer de ‘Week van het Geld’. Het doel van de organisatie hierachter (Wijzer in geldzaken) is om jongeren financieel zelfredzaam te maken door financiële vaardigheden aan te leren.
Wist je dat 28% van de mbo’ers schulden of betalingsachterstanden heeft?
Geen relaxte situatie om met schulden je volwassen leven te beginnen. Met financiële stress solliciteren zorgt bij jou misschien ook wel voor extra druk op je schouders tijdens een sollicitatiegesprek. Goed idee dus om zelf eens kritisch naar je eigen geldzaken te kijken.
3 Tips om grip te krijgen op je geld
1. Maak een overzicht van al je inkomsten en uitgaven.
Open je bankrekening en loop alles eens na. Wat zijn je vaste lasten? Hoeveel geld houd je in theorie over om te sparen? Kun je ergens op besparen?
2. Wees je bewust van wat je koopt.
Wanneer je op het punt staat bij Starbucks binnen te lopen of weer een shirtje te kopen, denk dan bij jezelf: “Heb ik dit echt nodig?” en “Hoe graag wil ik dit?”. Je kunt dit ook aan het eind van de maand doen door te scrollen door je bankoverzicht. Welke aankopen zijn achteraf gezien overbodig geweest?
3. Stel een spaardoel en spaar automatisch.
Probeer automatisch sparen in te stellen in jouw bank-app. Door aan het begin van de maand direct geld apart te zetten, lukt het beter om te sparen.
Heb jij je geldzaken goed op orde?
Heb jij je geldzaken goed op orde? Weet je precies wat er binnenkomt en wat je uitgeeft? Hoe staat het met jouw financiële vaardigheden? Hoeveel staat er op jouw spaarrekening? Waar moet je allemaal aan denken? Laat je misschien ergens geld liggen? Denk aan zorgtoeslag of het terugvragen van belasting over een bijbaan. Het loont om hier even aandacht aan te besteden. Zeker op de langere termijn kan het aardig oplopen.
Nuttige links om dieper in je geldzaken te duiken
Bekijk de onderstaande sites voor meer hulp om je geld goed te gebruiken en inzicht te krijgen over je uitgaven.
Wijzer in geldzaken: 18 worden
Wijzer in geldzaken: je eerste baan