Leer ethisch hacken bij Cyberworkplace
27 oktober 2022Chris uit Katwijk breidt portfolio uit met animatiefilm voor Jongerenpunt en hervindt zelfvertrouwen
22 juni 2023In de eerste aflevering van de tv-serie ‘The Sandman’, wordt de heerser van de droomwereld gevangengenomen. Het zorgde ervoor dat er een soort slaapstoornis pandemie uitbrak en die duurde zo lang als hij gevangen bleef.
Het verhaal laat zien dat ‘the Sandman’, bij ons beter bekend als het Zandmannetje of Klaas Vaak, over de slaap en de droomwereld gaat, maar dat zijn werk heel veel invloed heeft op het wakende leven van alle dag.
Als je dus een beetje normaal wilt functioneren, moet je geen ruzie hebben met Klaas Vaak.
Slaap jij wel goed genoeg? Het belang van een goede nachtrust
Ruzie hebben met Klaas Vaak; geen goed slaappatroon hebben of continu te weinig slapen, is erg ongezond. Er is een waslijst aan aandoeningen waarvan men intussen op basis van onderzoek weet dat ze direct te maken hebben met slecht slapen.
Door slecht slapen…
- Verslechtert je mentale en psychische gezondheid (je ervaart meer stress en hebt meer kans op depressie)
- Loop je een hoger risico op obesitas, diabetes, kanker en hartziektes
- Vergroot je de kans op gedragsproblemen, je reageert heftiger op situaties
- Vergroot je kans op ouderdomsziektes zoals dementie of alzheimer
De meeste jonge mensen hebben gelukkig nog geen aandoening ontwikkeld die door slecht slapen komt. Wel raakt je leven erg ontregeld, doordat je slaappatroon al ongezond is. Ook je productiviteit kan er enorm onder lijden. Opstaan en alert zijn voor studie of werk, kan al een groot probleem zijn.
Te weinig slaap: wanneer wordt het een probleem?
De meeste mensen slapen wel eens een nacht te kort. Je bent misschien naar een feestje geweest, of je hebt samen of alleen een favoriete serie zitten ‘binge watchen’. Het resultaat is dat je ergens in de vroege ochtend in je bed kruipt, zodat Klaas Vaak je eindelijk inhaalt en je naar dromenland brengt.
Eén zo’n nacht is te overzien. Zeker als je jong bent. Maar als je week in, week uit meerdere nachten veel te kort slaapt, breekt het je op. Weg concentratie, weg alertheid en hallo beginnende gezondheidsproblemen. Een normaal mens heeft elke nacht 8 tot 9 uren slaap nodig van goede kwaliteit.
Wil je de doelen waar je aan werkt in je leven bereiken? Dan is voldoende slaap een absolute must.
Verkeerde slaapgewoonten
Het is voor iedereen makkelijk te begrijpen dat als je te weinig slaapt, je tenminste de volgende dag problemen hebt met scherp zijn voor werk, studie en alle andere dingen die je nog wilt doen. Wat misschien niet zo voor de hand liggend is, is het feit dat heel wat van ons die moeite hebben met slapen, bepaalde gewoontes hebben die daarvoor zorgen.
Verkeerde slaapgewoonten kunnen variëren van net voor het slapen gaan nog even naar het scherm van een laptop of mobiel kijken tot het naar binnen werken van een vette maaltijd vlak voordat je naar bed gaat.
Sommigen van ons hebben zelfs heel extreme versies hiervan, door bijvoorbeeld tot laat nog intensief te gamen. Tijdens dat gamen nog patat en bijvoorbeeld vette pizza te eten, om daarna in ons bed te kruipen. Als je na zo een nacht daarna nog verwacht productief te zijn, kom je lelijk bedrogen uit.
Slaaprituelen
Een productieve periode in je leven, begint met één productieve dag en die begint met een goede nacht daarvoor. Gelukkig kun je plannen om een goede nacht te hebben.
Een slaapritueel is een combinatie aan gewoontes die je in een vaste volgorde gebruikt om ervoor te zorgen dat je een goede nachtrust hebt. Een bekend slaapritueel is de 10 – 3 – 2 – 1 – 0 methode.
Wat houdt de 10 – 3 – 2 – 1 – 0 methode in?
- 10 uren voor het naar bed gaan geen cafeïne meer (dit zit in koffie, de meeste thee en natuurlijk ook in alle energydrinks).
- 3 uren voor het slapengaan niet meer eten en drinken
- 2 uren voordat je naar bed gaat stoppen met al je werk
- 1 uur voor dat je in je nest kruipt niet meer naar een scherm kijken (tv, pc, tablet, laptop, mobiel).
Het resultaat is dat je 0 keren op ‘snooze’ drukt de volgende ochtend, wanneer je wekker gaat om op te staan voor bijvoorbeeld het belangrijke gesprek dat je hebt die dag.
Voordelen van goed slapen
Probeer het eens een weekje uit! Je zult merken dat je je beter gaat voelen, productiever bent en beter kunt nadenken. Het verwerken van nieuwe informatie gaat veel makkelijker en je kunt je beter concentreren wanneer de kwaliteit van je slaap omhooggaat.
Als dat je nog niet overtuigd, hier nog wat voordelen op een rijtje:
- Beter concentratievermogen
- Je voelt je gelukkiger
- Je ziet er aantrekkelijker uit (geen grauw gezicht of wallen onder je ogen)
- Beter immuunsysteem, dus minder vaak ziek
- Voor de mannen meer testosteron
- Krijg die extra kilo’s onder controle (door weinig slaap word je dikker)
Dus… zet die slechte slaapgewoonten om in een goed slaapritueel en je leven gaat verbeteren!
Welterusten!!