Onderwijs en arbeidsmarkt Duin- en Bollenstreek ontmoeten elkaar tijdens evenement Horen, zien en… doen!
26 juli 2022Werk vinden: hoe vergroot jij je kansen?
23 september 2022Wat helpt jou om te concentreren op je taken? Het is handig als je dit weet van jezelf zodat je hier zoveel mogelijk rekening mee kan houden.
Sommige mensen werken prettig met achtergrondgeluid, anderen hebben juist complete stilte en een leeg bureau nodig. En weer andere mensen zetten gerust hardrock of techno op om goed hun werk te kunnen doen.
Voor de meesten onder ons werkt stilte of muziek zonder tekst het beste, omdat je anders te veel actief gaat luisteren (of meezingen!). Verder werken rustige herhalende melodieën erg goed om in standje focus te komen en blijven.
Nu zou je een klassiek pianoconcert kunnen afspelen, maar we snappen het als dat iets te ver uit je comfort zone ligt ;). Gelukkig hebben we nog een paar goede tips die we graag met je delen.
Noisli
Op de website van Noisli (vooral fijn op desktop of laptop) kun je diverse achtergrondgeluiden instellen, bijvoorbeeld regen, wind, trein of geluiden uit een café. De geluiden zorgen ervoor dat je de geluiden uit je directe omgeving niet of minder hoort. Het speelt in een continue ‘loop’, dus je concentratie wordt niet verbroken door onverwachte veranderingen zoals een vallende pen of een ander nummer op de radio.
Je kunt je gratis aanmelden met bijvoorbeeld je Google-account. Er bestaat ook een app, maar die is betaald. Je kunt kiezen uit een selectie combinaties van henzelf (productivity, random of relax), maar daarnaast kun je ook je eigen combinaties maken. Wil je meer regen? Of juist meer krekels? Vind uit wat het beste voor jou werkt en sla het op onder ‘favourites’. Een fijne extra functie is de afleidingsvrije omgeving waarin je tekst kunt typen (en opslaan).
Noisli werkt met een freemium-model, wat betekent dat je voor sommige geluiden of functies extra moet betalen. Onze ervaring is dat je met een gratis account al heel goed geholpen wordt, dus wij missen niet zo veel.
Whispr
Whispr is een erg goed alternatief voor Noisli. Ook hier moet je je vooraf wel even aanmelden, maar dan heb je ook wat. Het doet bijna hetzelfde, maar dan volledig gratis. Wat mist zijn de teksteditor en de vooraf gemaakte combinaties van geluiden om uit te kiezen. Daarentegen krijg je wel meer opties om uit te kiezen. Ook bij Whispr kun je dus je eigen mix maken en deze ook opslaan.
LoFi of lo-fi muziek
Vind je de diverse achtergrondgeluiden toch wat te saai en wil je iets meer afwisseling? Misschien is lofi muziek iets voor jou. Lo-fi muziek is relaxte, repeterende, akoestische muziek die zorgt voor focus en andere achtergrondgeluiden wegdrukt. Het is net levendig genoeg dat het niet saai is, maar niet enerverend genoeg dat het je afleidt.
Je kunt lo-fi muziek zowel op YouTube als op Spotify beluisteren. Vooral het kanaal Lofi girl is erg populair. Je kunt meerdere afspeellijsten vinden met rustige (hiphop) beats.
Koptelefoon (met noise cancelling)
Heb je genoeg van alle geluiden en even behoefte aan gewoon stilte? Dan kan alleen het dragen van een over-ear koptelefoon ook helpen. Zelfs een ‘normale’ zonder dure noise cancelling heeft al effect. Een koptelefoon helpt om je af te sluiten van je omgeving. Tegelijkertijd is het ook een signaal naar anderen dat je niet aanspreekbaar bent.
Pomodoro-techniek
Ondanks de vorige tips toch moeite met concentreren voor langere tijd? Of heb je last van uitstelgedrag en kun je je er simpelweg niet toe zetten om überhaupt te beginnen? Probeer dan de Pomodoro-techniek. Het enige dat je nodig hebt is een wekker of timer. De bedenker van deze techniek had een kookwekker in de vorm van een tomaat, vandaar de naam pomodoro (=Italiaans voor tomaat)😉. Gelukkig werkt het met elke andere wekker ook. (En niet geheel toevallig staan die ook op de websites van Noisli en Whispr.)
Met de Pomodoro-techniek deel je je tijd op in blokken van 25 minuten. Tussendoor heb je steeds 5 minuten pauze om uit het raam te staren of een lekkere snack te pakken. Na 3 of 4 blokken van 25 minuten neem je een langere pauze van een kwartier of half uur. Doordat de planning bestaat uit afgebakende blokjes met een pauze in het vooruitzicht is het makkelijker om te beginnen en vol te houden. Ook kun je op deze manier je werk of studiemateriaal vooraf opdelen in kleine brokjes waardoor het minder bedreigend overkomt.
Heb jij zelf nog andere manieren die jou helpen om te concentreren? Laat van je horen in de comments! Jouw tip kan heel waardevol zijn voor iemand anders.
Wij ontvangen geen vergoedingen of iets dergelijks van de genoemde bedrijven. Dit artikel is puur vanuit onze eigen ervaringen geschreven. We hopen dat het jou ook helpt.