
School@Work: kleinschalig mbo-1 met stage bij Provalu
2 juni 2022
Leerwerktraject van mboRijnland en Provalu uitgelicht tijdens presentatie voor beroepsgenoten
30 juni 2022Je kunt op verschillende manieren informatie en kennis opdoen. Je kunt veel leren van je ouders en/of verzorgers, je leraren, je familieleden, vrienden en collega’s. Je leert gewoon door erop te letten hoe ze situaties, werk of het leven aanpakken.
Natuurlijk leer je ook heel veel tijdens opleidingen. Je ontvangt de informatie en kennis dan op een heel gestructureerde manier. Dat betekent niet altijd dat je er op dat moment ook klaar voor bent om die kennis tot je te nemen of dat leren je op dat moment uitkomt (hoewel je misschien heel bewust aan die bepaalde opleiding bent begonnen).
De waarde van boeken
En dan zijn er boeken. Boeken zijn de manier waarop mensen kennis transporteren naar andere mensen die ze vaak nooit zullen ontmoeten. Boeken kunnen hun inhoud transporteren over duizenden jaren. Wat mensen in oude beschavingen hebben opgeschreven, kunnen wij nu twee, drie soms meer dan vier duizend jaar daarna, nog lezen.
Boeken kun je ook meerdere keren lezen. Hierdoor kun je de informatie en kennis die in zo’n boek zit, je eigen maken op een moment dat het je uitkomt. Na een tijdje kun je een boek nog een keer lezen om je kennis wat op te frissen en haal je weer hele andere inzichten uit het boek dan de eerste keer dat je het las.
De start van een eigen boekenlijst
Op de middelbare school moest je waarschijnlijk verplicht boeken lezen van een lijst met Nederlandse literatuur. Nu kun je je eigen lijst samenstellen met boeken die waardevol zijn voor jou. Het is goed om een lijst met boeken te hebben waar je vaker naar terug kan grijpen. Een lijst met boeken over een redelijk brede verzameling aan onderwerpen, die je helpen om meer grip te krijgen op je leven en je helpen met de doelen die je daarin nastreeft.
Onze top 5 boeken voor jouw persoonlijke ontwikkeling
De boeken die we hieronder delen, geven je een beginnetje van zo’n lijst. Je kunt er later zelf boeken aan toevoegen. Sommige van de boeken zul je misschien van je vaste lijst halen, omdat je een beter boek over het onderwerp bent tegengekomen of omdat de stijl van een ander boek beter bij je past. Ook kan het dat er uiteindelijk nieuwe inzichten zijn, nieuwe kennis die maakt dat een boek niet meer relevant is. Hoe dan ook krijg je hier een lijst aangereikt om mee te beginnen.
1. Ikigai – Héctor Garcia en Francesc Miralles

Het boek Ikigai gaat over de Japanse levensfilosofie van, je raadt het al, ‘Ikigai’. Je ikigai is zoiets als je levensdoel. Maar dan niet een die je zelf hebt bepaald, omdat je het zo leuk leek. Het is het doel waar je leven, gewoontes, je talenten, ervaringen en omgeving je op hebben voorbereid.
In het boek krijg je een beeld van mensen die hun ikigai hebben gevonden en hoe dat dan te zien is in hun dagelijks leven. Dit beeld word je gegeven door het leven van mensen in Okinawa (Japan) te belichten. Het boek stimuleert om na te denken over wat je als mens motiveert, wat je drijft en waarop je leven je heeft voorbereid om je met je alles in volle tevredenheid aan te wijden.
Ikigai van Héctor Garcia en Francesc Miralles is geen lesboek. Wil je zelf aan de slag met je eigen ikigai? De schrijvers hebben een praktisch vervolg geschreven: ‘Vind je Ikigai’. Hierin staan allerlei oefeningen om jouw ikigai te vinden en hoe je dit in het dagelijks leven kunt gebruiken.
2. Elementaire gewoontes – James Clear

Gewoontes staan aan de basis van ons gedrag. Ons gedrag vormt ons karakter. Stiekem hebben gewoontes dus een grote invloed op ons leven. In dit boek staat haarfijn uitgelegd hoe een mens goede gewoontes aanleert of slechte gewoontes afleert. Het behalen van je doelen heeft vaak veel te maken met het volhouden van goede gewoontes.
James Clear heeft na het doen van onderzoek op het gebied van psychologie, neurologie (de wetenschap die onderzoekt hoe hersenen werken) en biologie, een handboek geschreven hoe je je eigen slechte gewoontes afleert en goede gewoontes juist aanleert.
In het boek legt hij ook uit dat je niet zwak bent als het je tot nu toe niet is gelukt om bepaalde hardnekkige slechte gewoontes af te leren, maar dat je gewoon op de verkeerde manier probeert om van ze af te komen. Dus lees het boek, gooi het eens over een andere boeg en ga aan de slag met gewoontes.
3. De Alchemist – Paul Coelho

De Alchemist is een klassieker. Het boek is een roman uit 1988, dat het verhaal vertelt van een herdersjongen die naar zijn hart leert luisteren. In tegenstelling tot Ikigai, gaat ‘De Alchemist’ over de ontdekking wat voor jou echt belangrijk is.
De bedoeling achter het boek is om je te inspireren om na te denken over wat voor jou echt van waarde is in je leven. Het centrale thema van het boek is dan ook; ‘Waar je hart is, daar zal je schat zijn’. Om erachter te komen waar je persoonlijke ‘schat’ is, moet je dus de tijd nemen om je hart goed te onderzoeken.
4. De rijkste man van Babylon – George Samuel Clason

De rijkste man van Babylon is al in 1926 uitgegeven. Het boek is geschreven in de stijl van de gelijkenissen (korte verhalen die iets uitleggen). De verhalen leggen je uit hoe je met je geld moet omgaan. Hoewel de korte verhalen je laten denken aan een soort Aladdin-omgeving, zijn de lessen ook vandaag de dag nog steeds waardevol.
Het boek is op die manier een heel makkelijk te lezen handleiding over hoe je op een goede manier met je persoonlijke financiën omgaat.
5. Nooit meer te druk – Tony Crabbe

Nooit meer te druk is een recenter boek uit 2016. De titel van het boek geeft al aan dat het gaat over hoe je minder stress ervaart en het opgeruimd houdt in je hoofd. Het boek bestaat uit 3 delen: Beheersing, Onderscheiding en Betrokkenheid. Een belangrijke boodschap die de schrijver in dit boek geeft, is het besef dat we niet alles in het leven onder controle hebben of kunnen houden.
Het doel van het boek is om je handvatten te geven om je geest zo opgeruimd te krijgen dat je je makkelijker kan concentreren op dat waar je wel invloed op kan uitoefenen. Veel van ons worden aan alle kanten afgeleid van dat wat we moeten doen, door zaken als sociale media, e-mail en Whatsapp. Aan het eind van de dag kun je je dan behoorlijk rot voelen dat je weer niet alles op je to-do-list hebt afgevinkt. Met de kennis in dit boek leer je je aandacht te richten op datgene wat voor jou op dat moment het belangrijkste is.
We delen hierboven een kleine selectie van boeken waarvan we denken dat ze je gaan inspireren en helpen in je dagelijks leven en in je zoektocht naar een geschikte baan of opleiding.
Welke boeken raad jij ons en andere lezers aan om te lezen? Laat het ons weten in de comments!