Moeite met concentreren? Misschien helpt dit.
3 augustus 2022Leer ethisch hacken bij Cyberworkplace
27 oktober 2022Je leest overal dat de werkloosheid daalt en werkgevers staan te springen om personeel. Tegelijkertijd lukt het jou maar niet om een betaalde baan te bemachtigen. Waar ligt dat aan? En hoe maak jij de beste kans om een leuke baan te krijgen? In dit artikel onderzoeken we hoe de arbeidsmarkt in elkaar steekt, voor welke banen er veel vacatures zijn en hoe jij je kans op een baan vergroot tijdens het sollicitatieproces.
Inhoud
- Meer of minder kansen op werk na afronden universiteit, hbo of mbo
- Arbeidsmarkt in de Kust-, Duin- en Bollenstreek
- Waar liggen de grootste kansen op werk voor jou?
- Minst kansrijke beroepen
- Overstapberoepen
- Omscholen, bijscholen en verder leren
- Extra werkervaring opdoen
- Sollicitatietraining bij het Jongerenpunt Kust-, Duin- en Bollenstreek
- Meld je aan
Meer of minder kansen op werk na afronden universiteit, hbo of mbo
Uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek bleek vorig jaar al dat er een duidelijk verschil te zien is tussen de baankansen van pas afgestudeerde jongeren van 16 tot 30 jaar. Jongeren die afstudeerden van de universiteit of het hbo hadden een veel grotere kans op werk dan jongeren die het mbo hadden afgerond. Door de coronatoestanden zijn deze verschillen extra vergroot, hoewel dit ook per studierichting nog verschilt. Dus, hoewel er relatief weinig werkloze jongeren zijn, lijken de jongeren met een mbo-diploma op zak buiten de boot te vallen.
Minder wendbaar met mbo-opleiding, maar wel veel vraag naar zorg, techniek en ICT
Dit komt voornamelijk doordat mbo-opleidingen zich vaker richten op een specifiek beroep. Wo- en hbo-opleidingen zijn meestal wat algemener en leiden je breder op, waardoor deze studenten meer kanten op kunnen na hun afstuderen. Met een mbo-beroepsopleiding in de zorg, techniek of ICT heb je volgens dit onderzoek overigens wel veel kans op een baan.
Arbeidsmarkt in de Kust-, Duin- en Bollenstreek
In de krant of op het nieuws hoor je misschien wel vaker over hoe het landelijk gaat met de arbeidsmarkt. Maar hoe staat het er nu precies voor in onze regio? Nederland is namelijk opgedeeld in verschillende arbeidsmarktregio’s. De gemeenten in de Kust-, Duin- en Bollenstreek vallen in de arbeidsmarktregio Holland-Rijnland.
Werkloosheid in onze arbeidsmarktregio
In onze regio is het werkloosheidscijfer, net als landelijk, geleidelijk gedaald. Van de mensen die nog wel een WW-uitkering ontvangen, is 6% jonger dan 27 jaar. Daar hoor jij misschien ook bij?
Verder heeft 20% geen startkwalificatie (van alle mensen uit de regio die een WW-uitkering ontvangen). Een startkwalificatie is een diploma van havo, vwo, mbo-niveau 2 of hoger. Vaak ben je dan ook extra kwetsbaar, omdat het lastiger is om een baan te vinden zonder afgeronde opleiding. Met een startkwalificatie maak je meer kans op een baan.
Waar liggen de grootste kansen op werk voor jou?
De arbeidsmarkt in Holland Rijnland is krap. Dat betekent dat er veel vacatures zijn, maar dat het voor werkgevers ook lastig is om geschikte werknemers te vinden. Dat komt ook doordat vraag en aanbod niet goed op elkaar aansluiten. Er zijn veel werkzoekenden die willen werken, maar niet geschoold zijn voor de openstaande vacatures. Per vakgebied verschillen daardoor de kansen op werk.
Beroepen waar veel vraag naar is
Dit zijn enkele vakgebieden of sectoren met een krappe arbeidsmarkt:
- ICT-beroepen
- technische beroepen
- transport & logistieke beroepen
- pedagogische beroepen
- zorg & welzijn beroepen
Door de energietransitie zal de vraag naar bijvoorbeeld installateurs van zonnepanelen of technici voor windmolens ook nog verder toenemen.
Het UWV heeft overzichten gemaakt met beroepen waar op dit moment veel vraag naar is. Dit noemen ze ‘kansrijke beroepen’. Misschien geeft het je inspiratie voor een (vervolg)opleiding of zie je op een andere manier kansen voor jezelf. Wanneer je kiest voor een studie waar veel vraag naar is, vergroot dit je kans op werk.
Kansrijke beroepen in Holland-Rijnland
Wat verderop in het land gebeurt, hoeft natuurlijk niet altijd overeen te komen met wat er in onze regio gebeurt. Daarom is er per sector ook een lijst met kansrijke beroepen voor specifiek de arbeidsmarktregio Holland-Rijnland. In onze regio zijn er bijvoorbeeld steeds meer vacatures voor mbo’ers binnen de beroepsgroepen Transport en logistiek en Welzijn.
Minst kansrijke beroepen
Er bestaat ook een lijst met de minst kansrijke beroepen. Voor deze beroepen is het erg lastig om een baan in te vinden als gevolg van grote populariteit (veel concurrentie!), digitalisering of bijvoorbeeld de coronamaatregelen. Staat jouw gewenste beroep hiertussen? Dan is dat wel even een harde reality check … Maar dan verklaart dat wel waarom je maar niet aan de bak kunt komen.
Overstapberoepen
Daar schiet je natuurlijk niet direct iets mee op als je al meerdere jaren een specifieke opleiding hebt gevolgd. Je kunt daarom ook kijken naar zogenoemde ‘overstapberoepen’. Voor enkele beroepen waar weinig vraag naar is op dit moment, heeft het UWV alternatieve beroepen op een rijtje gezet. Voor deze overstapberoepen heb je ongeveer dezelfde competenties of vaardigheden nodig of kun je met een korte omscholing snel aan de slag.
Door ook te kijken naar overstapberoepen sluit je beter aan bij wat werkgevers zoeken. Belangrijk is dat je een goed idee hebt van waar je zoal goed in bent en dat je ervoor openstaat om verder te leren.
Omscholen, bijscholen en verder leren
Gelukkig hoeft omscholen of bijscholen niet altijd een fortuin te kosten. Soms heb je aan een korte training al genoeg om (weer) aan het werk te kunnen. Dan ben je met het STAP-budget of de subsidie van Nederland Leert Door (tot 31 december 2022) al een heel eind geholpen.
Bij sommige werkgevers – vaak in de sectors met enorme vraag naar personeel – kun je ook in de praktijk leren of krijg je een praktische training aangeboden wanneer je bent aangenomen voor de baan. Lijkt dat je wel wat? Neem contact met ons op om te ontdekken welke trajecten er in de regio bestaan en of zo’n traject ook iets voor jou is.
Extra werkervaring opdoen
Een bekend struikelblok is werkervaring, of eigenlijk het gebrek daaraan. Heb je al meerdere keren een afwijzing ontvangen, omdat je volgens het bedrijf niet genoeg werkervaring had? We snappen je frustratie. Er lijkt altijd wel iemand te zijn die meer ervaren is dan jij. Maar wat kun je dan doen? Als je steeds afgewezen wordt door je gebrek aan werkervaring, hoe ga je dan ooit die gevraagde ervaring op kunnen doen? Door traineeships, werkervaringsstages en vrijwilligerswerk.
Je verdient waarschijnlijk nog niet (volledig) met zo’n werkervaringsplek, maar je doet wel kostbare ervaring op en het vergroot je netwerk. Met een beetje geluk kun je later betaald aan de slag bij dezelfde organisatie of misschien wil een van je tijdelijke collega’s jou introduceren bij een ander bedrijf waar er wel een betaalde plek voor jou is. Met iets minder geluk heb je in elk geval extra werkervaring om op je cv toe te voegen en bij een goede ervaring willen de meeste begeleiders ook een goed woordje voor je doen in de vorm van een aanbevelingsbrief of als referent op je cv.
Sollicitatietraining bij het Jongerenpunt Kust-, Duin- en Bollenstreek
Is het hele sollicitatieproces voor jou een regelrechte kwelling? Via het Jongerenpunt Kust-, Duin- en Bollenstreek kun je ook een sollicitatietraining volgen. Je krijgt tijdens de training allerlei handvatten aangeboden om beter te worden in solliciteren. Want ook al wordt het niet direct een geweldig leuke activiteit, je kunt er wel beter in worden. Solliciteren kun je leren. Je leert onder andere hoe je je vaardigheden inzet en hoe je jezelf het beste kunt presenteren tijdens een gesprek. Door jezelf te blijven, maar wel met meer zelfvertrouwen.
Meld je aan
Heb je vragen over wat nu je volgende stap moet zijn? Waar je jouw talenten of vaardigheden het beste kunt gebruiken? Hoe je het snelst werk kunt vinden dat bij jou past? Meld je dan vandaag nog aan bij het Jongerenpunt Kust-, Duin- en Bollenstreek en laat ons je helpen. We gaan samen met jou aan de slag om jouw kansen op werk te vergroten.